Dietetyczny zawrót głowy


Dietetyczny zawrót głowy

Autor: 
Troska o zgrabną sylwetkę lub poprawę stanu zdrowia popycha coraz większą liczbę Polaków do tego, by zrezygnować z tradycyjnej kuchni, której nieodłącznym elementem jest przysłowiowy niedzielny schabowy, na rzecz skomplikowanych i restrykcyjnych diet. Szereg portali dotyczących zdrowia i urody nieustannie podpowiada nam, jak ograniczyć kaloryczność naszych posiłków, a księgarniane półki uginają się od publikacji na temat zdrowego żywienia. Czym należy się jednak kierować w wyborze konkretnego sposobu żywienia, który będzie skuteczny w walce z nadwagą?
Trzeba przyznać, że czas krótkoterminowych diet opartych tylko na jednym produkcie, jak to ma miejsce np. w diecie kapuścianej, odszedł w zapomnienie. Ten monotonny sposób żywienie pomaga co prawda stracić kilka kilogramów, lecz kilkutygodniowy wysiłek idzie na marne wraz z powrotem do dawnych nawyków żywieniowych. Przestaliśmy wierzyć w zbawienne diety-cud, a coraz częściej interesują nas nowe style żywienia, jak wegetarianizm, weganizm, dieta makrobiotyczna itp.
Dietetycy od lat próbują obalić mity, które narosły wobec słowa dieta.Generuje ono w naszej wyobraźni wizję niesmacznych posiłków i irytującego głodu. Nic bardziej mylnego.Specjaliści od spraw żywienia powtarzają, że jeżeli chcemy schudnąć, musimy jeść. Należy jednak zwrócić uwagę nie tylko na ilość spożywanego pożywienia, ale też jego rodzaj i jakość.
Choć często słyszymy, że podstawą dobrego wyglądu i samopoczucia jest odpowiednie aktywność ruchowa i zdrowe żywienie, to pozostaje jednak pytanie, co kryje się za tajemniczym sformułowaniem, iż dieta powinna być dobrze zbilansowana? By się tego dowiedzieć warto odwiedzić specjalistę. Dietetyk nie tylko wyjaśni nam, co należy jeść, a czego unikać, ale i ułoży dla nas szczegółowy jadłospis, który będzie dostosowany do potrzeb naszego organizmu, co z pewnością ułatwi nam pierwsze kroki w zmianie naszych nawyków żywieniowych.



 „artykuł pochodzi z serwisuwww.artykuly.net.pl„.

Najczęściej czytane