Skąd się bierze wysoki cholesterol

Skąd się bierze wysoki cholesterol

Autorem artykułu jest Tobisz

Cholesterol jest cząsteczką chemiczną potrzebną do wytworzenia komórek człowieka. Cholesterol mieści się w błonie komórkowej, dzięki temu jest ona mocna i stabilna.

Cholesterol jest wytwarzany w wątrobie jak i również przyjmowany z jedzeniem. Jeżeli z jedzeniem jemy zbyt dużo cholesterolu, jego produkcja w wątrobie zmniejsza się. Jeżeli zaś ograniczymy ilość cholesterolu w pożywieniu, wątroba sama jest w stanie wyprodukować tyle cholesterolu, ile jest potrzebne. Niestety,wielu ludzi zjada dużo więcej cholesterolu niż potrzebuje.

W jaki sposób nasze ciało broni się przed zbyt wysokim poziomem cholesterolu? Niepotrzebne cząsteczki cholesterolu magazynują się. Na początek przez kilka miesięcy w skórze. Kiedy magazyn w skórze jest pełny, rozpoczyna się odkładanie w innych miejscach. Na przykład w tętnicach. Kiedy mamy za wysoki cholesterol i jest on odkładany to taką przypadłość nazywa się miażdżycą tętnic.

Jak obniżyć cholesterol? Podstawowe zasady prawidłowego odżywiania: musi się być cierpliwym i niestrudzenie stosować się do zaleceń. Codziennie trzeba prawidłowo się odżywiać (lecz nic się nie stanie, jeśli dla przyjemności, od czasu do czasu, pozwolimy sobie na coś, co bardzo lubimy). Musimy dostarczać jedynie tyle energii, ile nasze ciało potrzebuje. Nadmiar jedzenia magazynujemy na wszelki wypadek.

Za wysoki poziom cholesterolu co musimy jeść aby go zmniejszyć? Powinno się rozróżnić potrzeby żywieniowe młodych od wymagań dorosłych. Do około 18-20 roku życia nasze ciało rośnie i potrzebuje budulca. Do budowy stosowane są w większości białka i tłuszcze.Do tego wapń, fosfor, witaminy i mnóstwo innych cząsteczek, jak na przykład cholesterol. Dorosły człowiek nie potrzebuje już dużych ilości białka i tłuszczu do zbudowania ciała. Także wielkość niezbędnego cholesterolu jest dużo niższa. Decydująca różnica w składzie chemicznym jedzenia jest pomiędzy jedzeniem roślinnym i zwierzęcym. Rośliny nie zawierają cholesterolu, zaś największa ilość jest cholesterolu w mięsach.




--
Artykuł pochodzi z serwisu Publikuj.org, kliknij tutaj aby go zobaczyć.

Najczęściej czytane